Loading...

Η ορθή Γνώση και Σοφία του Θεού

Gr. Εν. Joh. VII/55 (3-12) (Ο Κύριος στο Νικόδημο):

Ο Λόγος και το Κήρυγμα που σας δίνω, δεν μπορούν να αποδοθούν με το συνηθισμένο τρόπο που δίνονται στους ανθρώπους τα λόγια με την εγκόσμια λογική και σοφία. Αντί­θετα, αποτελούνται από την απόδειξη του εντελώς άγνω­στου για σας Πνεύματος και της Δύναμής Του, για να μπορεί η Πίστη και η μελλοντική σας Γνώση να μη βασίζονται στη σοφία των πνευματικά τυφλών ανθρώπων αλλά στη θαυμα­στή Δύναμη του Πνεύματος από το Θεό.

Αυτός ο τρόπος με τον οποίο δίνω τη Διδασκαλία και το Λόγο Μου, φαίνεται στα μάτια των «σοφών του κόσμου» σαν μια ανοησία, γιατί δεν ξέρουν τίποτα για το Πνεύμα και τη Δύναμή Του και δεν μπορούν να αντιληφθούν τίποτε από όλα αυτά με τις αισθήσεις τους. Η Διδασκαλία Μου ό­μως, παραμένει παρ’ όλα αυτά η πιο βαθιά Σοφία του πιο υψη­λού είδους. Αυτό όμως μπορούν να το αντιληφθούν μόνο εκείνοι που έχουν μάτια, αυτιά και καρδιά τελειοποιημένοι ανθρώπου, που έχουν καλή θέληση και σέβονται τις Εντο­λές του Θεού. Αλλά σ’ αυτό δεν συμφωνούν και οι σοφοί και άρχοντες του κόσμου τούτου, που παρέρχονται κι αυτοί όπως και η σοφία τους.

Σας μιλώ για τη μυστική Σοφία του Θεού, την οποία ο Ίδιοι έχει προορίσει για τη δόξα της δικής σας ζωής πριν ακόμα δημιουργηθεί ο κόσμος. Αυτά που σας φανερώνω τώρα, τα φανερώνει το Πνεύμα του Θεού στο Πνεύμα σας, για να μπορεί κι αυτό να αναγνωρίζει και να ερευνά τα βάθη της Θεότητας. Γιατί μόνο το Πνεύμα μπορεί να διαβλέπει, να ερευνά τα πάντα και να εξετάζει τα βάθη του Θεού. Δεν παίρνετε λοιπόν από Μένα το πνεύμα του κόσμου, το οποίο δεν χρειάζεστε σε τίποτα, αλλά το Πνεύμα του Θεού, για να μπορέσετε με Αυτό να αντιληφθείτε και να καταλάβετε πλήρως τι προσφέρεται σε σας τώρα από Μένα ως Θεό.

Γι’ αυτό, δεν μπορώ να σας μιλώ με τον τρόπο που μιλά η ανθρώπινη σοφία και ούτε εσείς μπορείτε να Με καταλάβετε εντελώς. Γιατί το Πνεύμα σας δεν έχει ακόμα διαπεράσει πλήρως την Ψυχή σας. Όταν όμως η Ψυχή σας θα βρίσκεται εντελώς μέσα στο Πνεύμα του Θεού, γεμάτη Αγάπη και με κάθε ελεύθερη καλή θέληση, τότε θα μπορείτε και σεις από μόνοι σας να κρίνετε τα πάντα, να καταλαβαίνετε και να αναγνωρίζετε όλα όσα σας φαίνονται ακόμα σκοτεινά και ακατανόητα.

Εσείς μπορείτε κάπως να αντιλαμβάνεστε το αιώνιο αληθι­νό Θείο Πνεύμα και μπορείτε ήδη να κρίνετε κάπως πνευματικά. Όμως ο εντελώς φυσικός άνθρωπος δεν αντιλαμβάνε­ται τίποτα από το Πνεύμα του Θεού μέσα του. Και αν ακόμα κανείς του μιλήσει για κάτι τέτοιο, αυτός θα το κρίνει σαν ανόητο. Γιατί δεν έχει μέσα του το αντικείμενο που προσπα­θεί η Ψυχή του να κρίνει. Ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί και να καταλάβει τα πνευματικά, μόνο αν η Ψυχή του και ο­λόκληρο το είναι του έχουν στραφεί προς το Πνεύμα. Γιατί κάθε ζωή, κάθε αληθινό Φως βρίσκεται μόνο στο Πνεύμα και μόνο το Πνεύμα μπορεί να κρίνει, χωρίς, αντίθετα, να κρίνεται από κανέναν.

Ο φυσικός άνθρωπος, εκείνος που είναι ακόμα χωρίς Πνεύμα, είναι μια ύλη σε Κρίση. Και η φυσική ζωή του έχει δοθεί από το Θείο Πνεύμα μόνο σαν μέσο με το οποίο -αν θέλει- μπορεί να ξυπνήσει μέσα του την αληθινή Πνευματι­κή Ζωή. Και έτσι, μπορεί με τη φυσική του νόηση να αναγνω­ρίσει τις Εντολές του Θεού σαν πραγματικά θεϊκές και να θελήσει να τις σεβαστεί, να ζήσει και να πράττει σύμφωνα με Αυτές. Αν κάνει κάτι τέτοιο, τότε το Πνεύμα του Θεού διεισδύει στην Ψυχή του και μάλιστα στο βαθμό εκείνο που ο ίδιος έχει προχωρήσει στο σεβασμό των Θείων Εντο­λών, την Πίστη σε ένα Θεό και στην Αγάπη προς Αυτόν και τον πλησίον.

Όταν όμως η Ψυχή φθάσει σε μια κατάσταση όπου δεν είναι δυνατή πλέον η οπισθοδρόμησή της, τότε θα έχει και τη σί­γουρη απόδειξη πως το Πνεύμα του Θεού την έχει διαπεράσει πλήρως και θα μπορεί μέσα της να κρίνει κάθε πνευματική της μάθηση και γνώση. Μια τέτοια Ψυχή θα έχει υπερνι­κήσει τη μέχρι τώρα νεκρή της ύλη και θα έχει γίνει μαζί με το Πνεύμα που τη διαπερνά, ένα Πνεύμα, μία Δύναμη, ένα Φως και μία αληθινή και άφθαρτη ζωή που ποτέ πια δεν μπορεί να βρεθεί σε Κρίση.

Γι’ αυτό ζητάτε πάνω απ’ όλα το Βασίλειο του Θεού και τη Δικαιοσύνη Του και όλα τα άλλα θα σας προστεθούν από μό­να τους. Κι αυτό θα γίνει, γιατί θα το φροντίσει το Θείο Πνεύ­μα μέσα σας.

Και σας λέω, όπως έχει γραφτεί: «Κανένα ανθρώπινο μάτι δεν έχει δει, κανένα αυτί δεν έχει ακούσει και σε καμιά ανθρώ­πινη καρδιά δεν έχουν φθάσει τα όσα ο Θεός έχει ετοιμάσει γι’ αυτούς που Τον Αγαπούν και τηρούν τις Εντολές Του!»

2017-11-04T22:05:33+00:00