Loading...

Η σκέψη στην καρδιά

Gr. Εν. Joh. 11/62 (1-10).

Λέει ο Gyrenius: «Κύριε. Δεν μπορώ να καταλάβω το πώς μπορεί κανείς να σκέφτεται με την καρδιά, γιατί έμαθα από παιδί να σκέφτομαι με το μυαλό. Μου φαίνεται σχεδόν αδύνατο να μπορέσω ποτέ να σκέφτομαι με την καρδιά. Πώς πρέπει λοιπόν ν’ αρχίσει κανείς, για να μπορέσει κάπο­τε να σκέφτεται με την καρδιά του;»

Του λέει ο Κύριος: «Αυτό που ζητάς είναι κάτι το πολύ εύ­κολο και πολύ φυσικό. Οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς -και νιώθεις πως αυτό γίνεται στο μυαλό- στην πραγματικότητα προέρχεται από την καρδιά. Γιατί και η παραμικρή σκέψη πρέπει να έχει σίγουρα κάποιο ερέθισμα από το οποίο ανα­γκαστικά να πηγάζει. Όταν λοιπόν από κάποια ανάγκη διεγερθεί και παραχθεί μια σκέψη στην καρδιά, τότε η σκέψη αυτή ανεβαίνει στον εγκέφαλο, στο μυαλό, για να μπορέσει να την δει η Ψυχή ώστε με τη σειρά της να θέσει σε κίνηση τα απαραίτητα μέλη του σώματος, για να εκφραστεί η εσωτερι­κή αυτή σκέψη με λόγια και με έργα. Αλλά το να μπορεί κα­νείς να σκέφτεται με το μυαλό και μόνο είναι κάτι εντελώς αδύνατο! Γιατί η σκέψη είναι μια καθαρά Πνευματική πλάση και δεν μπορεί να παράγεται παρά μόνο στο Πνεύμα που κα­τοικεί στην καρδιά της Ψυχής, δίνοντας ζωή σε ολόκληρο τον άνθρωπο. Πώς όμως θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί μια τέτοια πλάση από οποιανδήποτε, έστω και λεπτο-ουσιακή ύλη, αφού κάθε μορφής ύλη -συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου μυαλού- δεν είναι τίποτα περισσότερο από ύλη και σαν τέτοια δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι δημιουργός παρά μόνο δημιούργημα; Καταλαβαίνεις και μπορείς να νιώσεις πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σκέφτεται στο μυαλό;»

Λέει ο Cyrenius: Ναι Κύριε, το νιώθω ολοζώντανα! Αλλά συμβαίνει κάτι παράδοξο. Αυτή τη στιγμή, έχω την εντύπωση πως στην πραγματικότητα σκεφτόμουν πάντα με την καρδιά. Παράξενο αλήθεια! Πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ναι! Νιώθω μέσα στην καρδιά μου να σχηματίζονται λόγια και δεν νομίζω πια πως θα μπορούσε ποτέ κανείς να κάνει έστω και μια σκέψη στο μυαλό».

Λέει ο Κύριος: «Αυτό είναι το φυσικό επακόλουθο από το συνεχές ξύπνημα του Πνεύματός σου μέσα στην καρδιά, που είναι η Αγάπη για Μένα και μέσα από Μένα για όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι όμως που δεν έχουν ξυπνήσει μ» σα τους μια τέτοια Αγάπη, παρόλο που και σ’ αυτούς οι σκέψεις σχηματίζονται στην καρδιά, δεν μπορούν να τις αντιληφθούν παρά μόνο όταν αυτές ανεβούν στον εγκέφαλο. Εκεί οι σκέψεις της καρδιάς γίνονται όλο και πιο υλικές, για να μπορέσουν να εκφρασθούν στην ύλη. Εκεί παίρνουν λοιπόν μορφή και αναμειγνύονται με εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στις εξωτερικές επιφάνειες του εγκεφάλου από τα εξωτερικά αισθητήρια όργανα και εμφανίζονται έτσι στα μάτια της Ψυχής καθαρά υλικές και αλλοιωμένες. Αυτή είναι και η πραγματική αιτία της κακής συμπεριφοράς των ανθρώπων Γι’ αυτό ο κάθε άνθρωπος, πρέπει πρώτα να αναγεννηθεί στο Πνεύμα μέσα στην καρδιά του, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει ποτέ να μπει στη Βασιλεία του Θεού!»

Ρωτά τότε ο Cyrenius τον Πέτρο που στεκόταν κοντά του «Τα καταλαβαίνεις όλα αυτά που έχουν λεχθεί για την Αναγέννηση του Πνεύματος μέσα στην καρδιά; Καταλαβαίνεις τι είναι και πού βρίσκεται στην πραγματικότητα το Βασίλειο του Θεού, για το οποίο τόσο επίμονα μιλά Εκείνος και οι δύο άγγελοι που το υπόσχονται σαν το μελλοντικό αποτέλεσμα της Πίστης;»

Λέει ο Πέτρος: «Και βέβαια το καταλαβαίνω. Και να ’σαι σίγουρος πως αν δεν το καταλάβαινα, δεν θα έμενα εδώ, αλ­λά θα γύριζα πίσω να φροντίσω το σπίτι μου. Ψάξε, αξιότιμε κύριε, αλλά μόνο μέσα στη δική σου καρδιά. Εκεί θα βρεις σε πολύ λίγο χρόνο, πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσα εγώ να σου εξηγήσω σε εκατό χρόνια! Κοίταξε εμάς που εί­μαστε οι πρώτοι μαθητές και μάρτυρες της παρουσίας Του. Μιλούμε πολύ με εξωτερικά λόγια μαζί Του; Κι όμως, κοίτα­ξε! Παρόλα αυτά, μιλούμε μαζί Του πολύ περισσότερο από όσο εσύ και πολλοί άλλοι με τον εξωτερικό λόγο. Γιατί εμείς μιλούμε μαζί Του μόνο μέσα στην καρδιά μας και τον ρωτού­με για χιλιάδες πράγματα. Κι Εκείνος μας απαντά με πολύ καθαρές και καλά διαμορφωμένες σκέψεις. Έτσι κερδίζου­με διπλά. Γιατί η απάντηση που παίρνει κανείς από τον Κύριο στην καρδιά του γίνεται κατά κάποιο τρόπο κομμάτι της ζωής ι ου. Ενώ τα εξωτερικά λόγια πρέπει πρώτα να τα εφαρμόσει οε πράξη για εξάσκηση της Ψυχής του. Τότε μόνο γίνονται μέρος της ζωής του. Και έτσι μπορείς και συ, αξιότιμε κύ­ριε, μια και έχεις τόσες απορίες για την περίπτωση του Σατανά, να ρωτήσεις τον Κύριο στην καρδιά σου και Εκείνος θα σου δώσει εντελώς αθόρυβα και μυστικά τη σωστή απάντηση μέσα στην καρδιά σου. Έτσι ο Σατανάς, παρόλο που έχει πολ­λά αυτιά για να ακούει τα όσα γίνονται στον κόσμο, δεν θα μπορέσει ποτέ να ακούσει τα όσα λέγονται μέσα στην καρ­διά σου. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να ρωτήσεις τον Κύριο και για την Αναγέννηση του Πνεύματος μέσα στην καρδιά και για το Βασίλειο του Θεού. Να είσαι σίγουρος πως θα σου δώσει σύντομα πολύ καθαρή απάντηση.

2017-11-04T21:53:25+00:00