Loading...

Εσωτερική παρατήρηση του εαυτού (Διαλογισμός)

Μ.Ε.Ι. (Gr. Εν. Joh.) I/224 (8ff) (Ο Κύριος):

Τίποτα δεν βοηθά περισσότερο τον άνθρωπο στη σωτηρία του από την κατά διαστήματα εσωτερική παρατήρηση του εαυτού του. Όποιος θέλει να διερευνήσει τον εσωτερικό του κόσμο και τις δυνάμεις του, πρέπει να ερευνά και να κοι­τάζει με προσοχή πολύ συχνά τον εαυτό του.

Ησυχάστε και σκεφτείτε ζωντανά μέσα στην ησυχία γύρω από τον τρόπο ζωής σας και τις πράξεις σας, σκεφτείτε για το Θέλημα του θεού που σας είναι γνωστό και ρωτήστε τον ε­αυτό σας αν το ακολουθήσατε στις διάφορες φάσεις της ζω­ής σας. Τότε θα έχετε παρατηρήσει εσωτερικά τον εαυτό σας και με τον τρόπο αυτό θα δυσκολεύετε όλο και περισσότερο το Σατανά να μπει στο δρόμο της ζωής σας. Γιατί ο Σατανάς δεν ασχολείται με τίποτα τόσο δραστήρια, όσο με το να ε­μποδίζει τον άνθρωπο στην εσωτερική παρατήρηση του εαυ­τού του με κάθε είδους εξωτερικές και ανούσιες επιθυμίες.

Όταν ο άνθρωπος αποκτήσει με την εξάσκηση κάποια δεξιοτεχνία στην παρατήρηση του εαυτού του, τότε μπορεί εύ­κολα και σύντομα να βρίσκει ποιες παγίδες του στήνει ο Σα­τανάς, να τις καταστρέφει και να τις αφανίζει ολοκληρωτικά, αποτρέποντας έτσι δραστικά όλες τις επιβουλές του ίδιου εχθρού. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Σατανάς, γι’αυτό και ασχολείται με κάθε επιμέλεια να ελκύσει την προσοχή της Ψυχής προς τα έξω με κάθε είδους εξωτερικές επιδεί­ξεις. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί, κρυμμένος πίσω από τον τοίχο, να τοποθετήσει όλων των ειδών τις παγίδες για την Ψυχή, στις οποίες τόσο πολύ θα παγιδευτεί τελικά η Ψυχή, που ποτέ πια δεν θα μπορεί να φθάσει στο στάδιο της εσω­τερικής παρατήρησης του εαυτού της – και αυτό είναι πραγ­ματικά πολύ άσχημο. Γιατί με τον τρόπο αυτό η Ψυχή χωρί­ζεται όλο και περισσότερο από το Πνεύμα της και δεν μπορεί πια να το ξυπνήσει μέσα της. Και αυτή είναι ήδη η αρχή του δεύτερου θανάτου μέσα στον άνθρωπο.

Τώρα γνωρίζετε τι είναι η εσωτερική παρατήρηση του εαυ­τού σας. Εξασκηθείτε λοιπόν σ’ αυτό μέσα στην ησυχία και μην επιτρέψετε να σας ενοχλήσει κανένα εξωτερικό φαινό­μενο. Γιατί σίγουρα ο Σατανάς δεν θα παραιτηθεί από τίποτα για να μπορέσει να σας εμποδίσει με διάφορα εξωτερικά τε­χνάσματα. Τότε όμως θυμηθείτε πως σας έχω προειδοποιή­σει και επιστρέψτε γρήγορα μέσα σας ξανά!



Η συνέχεια στο βιβλίο….



ΘΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Η) ΙΙ/242 (3-13) (Ο Ενώχ στο βασιλιά Λάμεχ):

Πρέπει να πας στο ναό όταν βραδιάσει και να περιμένεις εκεί μέσα όσο διαρκεί, μέχρι να χαθεί η σκιά του ναού. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ούτε το στόμα αλλά ούτε και τα χέρια σου. Μόνο να περιμένεις μέσα σε ησυχία το Πνεύμα του Θεού και μάλιστα με κάθε ταπείνωση και κάθε αγάπη της καρδιάς σου. Θα πρέπει να νιώσεις μέσα σου ζωντανά το Θεό και με τον ίδιο τρόπο να του μιλήσεις λέγοντας: «Ω Άγιε, αγαπημένε Πατέρα! Ελέησέ με τον αμαρτωλό και με το Έλεος Σου συγχώρεσέ με που τολμώ ο ανάξιος να Σε αγαπώ μέσα στην ακάθαρτη καρδιά μου, που τολμώ να σε καλώ Πατέρα μου παρόλο που δεν είμαι παρά ένας μεγάλος αμαρτωλός».

Όταν το κάνεις αυτό με κάθε ζωντάνια, τότε παραδώσου σε μια ολοκληρωτική ησυχία και περίμενε το Λόγο και τη Θέλη­ση του Κυρίου. Αν έρθει, άκουσέ Τον προσεκτικά και γράψε Τον στον πίνακα, για να μπορέσεις να Τον μεταδώσεις στο λαό! Αν όμως δεν έλθει, απόδωσε στην καρδιά σου κάθε τιμή και δόξα στο Θεό, βγες έξω με κάθε σεβασμό και κλείσε τον ναό για τις επόμενες ενενήντα μία ημέρες!

2017-11-04T21:51:33+00:00