Loading...

Οι δύο αρχές στον άνθρωπο: Ύλη και Πνεύμα



Η συνέχεια στο βιβλίο….



Ο ίδιος ο Θεός τοποθέτησε από αγάπη τα πλάσματά Του μέσα στην ύλη για τη δική τους σωτηρία, όταν αυτά έφθασαν στα σύνορα του πνευματικού δρόμου. Θα πρέπει λοιπόν να θέλει να τα ελκύσει κοντά Του, για να τα οδηγήσει σε μια σχέση μεταξύ παιδιού και Πατέρα.

Αυτός που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει |η γέφυρα ήταν ο Αδάμ. Έπρεπε να κτίσει μέσα του τη γέφυρα αυτή και ήταν τότε κάτι το εύκολο, γιατί οι παρορμήσεις της ύλης ήταν πολύ αδύνατες αν συγκριθούν με αυτές που υπάρχουν σήμερα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να νικήσει τον εαυτό του με την υπακοή. Έτσι η γέφυρα θα κτιζόταν για όλους και μέσα στον Αδάμ θα άνθιζε η Πνευματική ζωή, γιατί η υπακοή απέναντι στο Θεό για έναν άνθρωπο που δεν αμάρτησε, είναι και η μοναδική δοκιμασία που πρέπει να περάσει. Από την ανυπακοή ήρθαν όλα τα άλλα αμαρτήματα από μόνα τους. Με την αποτυχία λοιπόν του Αδάμ έγινε μια οπισθοχώρηση στην υλική κατάσταση, στον πόλο εκείνο δηλαδή που ο άν­θρωπος μπορεί συνεχώς να απομακρύνεται από το Θεό, αντί να ανυψώνεται προς το Θεό σε όλο και μεγαλύτερη Ευτυχία και Μακαριότητα.

Συχνά δοκίμασαν εξαιρετικά δυνατές Ψυχές να διαπερά­σουν και να γκρεμίσουν την οροφή που δημιουργήθηκε, για να μπορέσει ο Ήλιος να φωτίσει τον κόσμο. Έτσι δημιουργήθηκαν αντίστοιχα οι πανάρχαιες θρησκείες της ανθρωπότητας, που κατέχουν μέρη της Αλήθειας. Δεν μπόρε­σαν όμως οι δυνατές αυτές Ψυχές να κτυπήσουν τον πυρήνα και την κορυφή του δένδρου με τέτοια δύναμη που να του τσακίσουν τη δύναμη και να πεθάνει. Και δεν μπόρεσαν να το πετύχουν, γιατί οι ίδιοι δεν ήταν στη γήινη ζωή τους ανα­μάρτητοι. Δημιουργήθηκε μέσα τους η δίψα για την Αλήθεια και τη γνώση του Θεού, αφού πρώτα γεύτηκαν και απόλαυ­σαν τις εγκόσμιες απολαύσεις.

Ο πρώτος που όχι μόνο κατόρθωσε να γκρεμίσει την οροφή, αλλά και συνάμα να τσακίσει το δένδρο της αμαρτίας, ήταν ο Ιησούς. Κατόρθωσε λοιπόν να φθάσει μέσα του στο επίπεδο εκείνο που δεν κατόρθωσε να φθάσει ο Αδάμ. Με τον τρόπο αυτό συμφιλίωσε μέσα του τη Θεότητα, που είχε πληγωθεί στην Αγιότητά της από την περιφρόνηση του Νόμου.

Η Σωτηρία των ανθρώπων βρίσκεται στο ότι έχει ανοιχθεί πια ο δρόμος που οδηγεί απ’ ευθείας στο Θεό, όπως επίσης και στο ότι όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο έχουν εκ­πληρωθεί από τον Ιησού σαν «υιόν ανθρώπου» που με τον τρόπο αυτό έγινε «Υιός Θεού».

(Ο Κύριος): Χωρίς Εμένα κανένας δεν μπορεί να πάει στον Πατέρα και χωρίς την Πίστη στο όνομα του Ιησού κανένας σοφός δεν μπόρεσε ποτέ να αντιληφθεί την Παντοδύναμη Θεότητα σαν την προσωποποιημένη αρχική πηγή της Αγά­πης. Αυτό που κανείς δεν μπορούσε να δει και να ζήσει, γί­νεται ορατό στον Ιησού και η ένωση ορατού και αοράτου στην ανθρώπινη μορφή του Ιησού, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στο πλάσμα να πλησιάσει τον Πλάστη του, τη δυνατότητα της μετάβασης της ύλης στο Πνεύμα, της ε­πιστροφής όλων των συνεπειών της αμαρτίας στα αρχικά ύψη από την ύλη στο Πνεύμα- τους δυο πόλους που ποτέ δεν θα μπορούσαν να ενωθούν. Η Ζωή του Ιησού είναι η ίδια η γέφυρα!

2017-11-04T21:09:49+00:00