Loading...

Η διαδικασία της δημιουργίας της Ψυχής

Gr. Εν. Joh. Χ/184 (Ο Κύριος στον αρχιδικαστή Τίτο):

Ρωτάς γιατί επιτρέπω να υπάρχει τόση εχθρότητα στη φύ­ση σ’ αυτή τη γη. Και σου λέω: Γιατί ακριβώς οι άνθρωποι αυτής της γης, όσον αφορά την Ψυχή και το Πνεύμα τους, προορίζονται να γίνουν παιδιά του Θεού. Να μπορούν δηλα­δή να κάνουν όσα μπορώ και Εγώ ο ίδιος, να έχουν τις ίδιες ικανότητες, γι’ αυτό έχει λεχθεί στους παλαιότερους μέσω των προφητών: «Είστε παιδιά Μου και γι’ αυτό είστε Θεοί, όπως είμαι Εγώ ως Πατέρας σας!»

Για να μπορεί όμως να παρουσιασθεί μια Ψυχή κατ’ αυτό τον τρόπο, πρέπει κατά κάποιο τρόπο να συναρμολογηθεί μέσα σε μια μεγάλη διάρκεια χρόνου από έναν τεράστιο αριθμό από ψυχικά μόρια, από όλα τα Βασίλεια των όντων της γης (ορυκτά, μέταλλα, νερό, αέρα, φυτά, ζώα κ.λπ.). Αυτή ακρι­βώς η διαδικασία συναρμολόγησης όλων των αμέτρητων ψυ­χών των όντων, είναι αυτό που οι παλαιότεροι σοφοί, που εί­χαν αυτή τη γνώση, ονόμαζαν «περιπλάνηση των ψυχών».

Είναι γεγονός πως τα εξωτερικά υλικά καλύμματα των ό­ντων αλληλοκαταστρέφονται. Με τον τρόπο όμως αυτό ε­λευθερώνονται οι ψυχές τους και οι όμοιες ενώνονται μετα­ξύ τους για να γίνουν μια νέα, ψηλότερη βαθμίδα ύπαρξης, και να γεννηθούν και πάλι με ένα νέο υλικό περίβλημα συνε­χίζοντας έτσι μέχρι τον άνθρωπο.

Και αυτό που συμβαίνει με την Ψυχή, γίνεται και με το Πνεύμα της που κατοικεί στον αιώνιο, ελεύθερο κόσμο και είναι αυτό που ξυπνά, κατευθύνει, μορφώνει και συντηρεί την Ψυχή μέχρι να γίνει ανθρώπινη, για να μπορεί τότε να εισέλθει στη σφαίρα της απόλυτης ελευθερίας και να μπο­ρεί από μόνη της να εκπαιδευτεί στην ηθική άποψη της ζωής.

Όταν η Ψυχή αποκτήσει από μόνη της ένα σχετικό βαθμό Πνευματικής τελειότητας, τότε μόνο ενώνεται με το δικό της Πνεύμα Φωτός και Αγάπης που αναφέρεται πιο πάνω. Τότε μόνο ολόκληρος ο άνθρωπος αρχίζει να γίνεται συνε­χώς και σταδιακά όλο και πιο όμοιος με το Θεό. Και όταν τότε αφαιρεθεί το σώμα από την Ψυχή, αυτή θα είναι ήδη μια τέ­λεια ύπαρξη, όμοια με το Θεό, και θα μπορεί να είναι δη­μιουργός και σοφός συντηρητής των πάντων μέσα από τον εαυτό της.

Αυτό όμως που σου έχω πει τώρα, γίνεται μόνο σ’ αυτή τη γη -σε κανένα άλλο αστέρι του σύμπαντος, που υπάρχουν σε τόση αφθονία. Και όποιος μπορεί να καταλάβει, ας καταλάβει τον πραγματικό λόγο, που είναι ο ακόλουθος: Η γη αυτή α­ντιστοιχεί με την Καρδιά Μου. Και όπως Εγώ έχω μια μόνο Καρδιά και όχι περισσότερες, έτσι μπορεί να υπάρχει μόνο ένα αστέρι (η Γ η) που ορίσθηκε από Μένα να αντιστοιχεί πλή­ρως στην Καρδιά Μου και μάλιστα στο πιο κεντρικό σημείο της Ζωής Της.

 

2017-11-04T21:07:11+00:00