Loading...

Η επιθυμία της ηδονής (λαγνεία) εμποδίζει την Πνευματική ανέλιξη

Μ.Ε.Ι. (Gr. Εν. Joh.) VI11/41 (8-13) (Ο Κύριος στον Αγρίκολα):

Ένας καλός γάμος που γίνεται με σύνεση, σοφία και αυταπάρνηση δεν εμποδίζει την Πνευματική Αναγέννηση. Η λα­γνεία όμως και η επιθυμία της ηδονής την κάνουν αδύνατη. Γι’ αυτό να τις αποφεύγετε σαν χειρότερες κι από θανατηφόρα αρρώστια!

Οι φιλήδονοι άνθρωποι και των δύο φύλων είναι πολύ δύσκολο -αν όχι ακατόρθωτο- να φθάσουν στην Πνευματική Αναγέννηση κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής τους, έστω κι αν κάποτε στραφούν προς το εσωτερικό τους και αρχίσουν με αυταπάρνηση να ζουν μια ζωή αγνή, παίρνοντας έτσι με τη μετάνοιά τους την πλήρη συγχώρεση των αμαρτιών τους. Η Πνευματική τους Αναγέννηση θα είναι μάλλον μερική. Γιατί η Ψυχή τέτοιων ανθρώπων έχει να κάνει αρκετά για να μπορεί να απελευθερωθεί από τα δεσμά της σάρκας και να παίρνει τα μηνύματα του Πνεύματος που της είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να γίνει, παρ’ όλα αυτά, πολύ καλός και σοφός και να κάνει στη ζωή του πάρα πολλά καλά. Όμως είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει την πληρότητα της θαυματουργής Δύναμης στην πράξη. Αυτά θα μπορεί όμως να το αποκτήσει στη μετά θάνατο ζωή.

Μια τέτοια Ψυχή μοιάζει με άνθρωπο που ήταν για πολλά χρόνια άρρωστος και τελικά θεραπεύτηκε με το αληθινό και σωστό θεραπευτικό μέσο. Όπως όμως ο άνθρωπος αυτός, λόγω της έλλειψης σε εσωτερική εκπαίδευση των μυών, νεύρων και των ιστών και της άσκησής τους δεν είναι εύκολο να αποκτήσει την πλήρη σωματική δύναμη ενός ανθρώπου που δεν αρρώστησε ποτέ, έτσι συμβαίνει αντίστοιχα και με μια Ψυχή που για πολύ καιρό ήταν άρρωστη. Όταν απουσιάζει η αρχική εκπαίδευση στην αληθινή και κα­θαρή Αγάπη προς το Θεό -επομένως και στην Πίστη και Θέ­ληση- τότε απουσιάζει ακόμα περισσότερο η άσκηση στις αρετές αυτές. Έτσι, η ισχύς αυτών των τριών αναπόσπα­στων μερών της ψυχικής ζωής ενός πλήρως βελτιωμένου φιλήδονου υστερεί, παρ’ όλο που στον Ουρανό γίνεται μεγα­λύτερη χαρά για την επιστροφή ενός αμαρτωλού παρά για ενενήντα εννέα αναμάρτητους που δεν είχαν ποτέ ανάγκη από μετάνοια. Γιατί, για να δραστηριοποιηθούν πραγματικά η Αγάπη, η Πίστη και η Θέληση ενός ανθρώπου, πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογα από την παιδική του ηλικία και να εξασκηθούν σωστά. Όποιος λοιπόν έχει παιδιά, ας τα εξα­σκεί από νωρίς σ’ αυτά τα τρία μέρη της καθαρής Αγάπης προς τον Θεό και επομένως και στην Πίστη και Θέληση. Έτσι τα παιδιά αυτά θα έχουν έναν εύκολο αγώνα ενάντια στο Πνεύμα του κόσμου!

2017-11-04T20:57:45+00:00