Loading...

Αυτοκυριαρχία και έμπρακτη Αγάπη

3

Μ.Ε.Ι. Gr. Εν. Joh. 111/241 (2-10) (Ο Ραφαήλ στον Μαθαήλ):

Γνωρίζετε πως ο κάθε άνθρωπος πρέπει να διαμορφώσει και να εκπαιδεύσει τον εαυτό του ελεύθερα από μόνος του, σύμφωνα με τη Θεία Τάξη που ο ίδιος αναγνωρίζει εντελώς ανεξάρτητος από την Παντοδυναμία της Θείας Θέλησης. Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί σε ένα ελεύθερο Παιδί ι ου Θεού. Το πιο δυνατό και αποτελεσματικό μέσο για το σκοπό αυτό είναι η Αγάπη προς το Θεό και με το ίδιο μέτρο η Αγάπη προς τον Πλησίον. Στο πλευρό της Αγάπης στέκεται πάντα η αληθινή Ταπείνωση, η Πραότητα και η Υπομονή. Γιατί η πραγματική Αγάπη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς αυτούς τους τρεις συντρόφους της και δεν μπορεί να είναι ούτε α­ληθινή αλλά ούτε και καθαρή.

Πώς μπορεί όμως ο άνθρωπος να γνωρίζει από τις εμπει­ρίας του αν βρίσκεται πραγματικά μέσα στην καθαρή Αγάπη, σύμφωνα με τη Θεία Τάξη;

Ας εξετάσει τον εαυτό του: Όταν βλέπει ένα φτωχό αδελ­φό ή αδελφή που ζητούν τη συμπαράστασή του, χαίρεται μάσα στην καρδιά του με ειλικρινή Αγάπη για την προσφο­ρά, ξεχνώντας τον εαυτό του; Αν νιώθει κάτι τέτοιο με κάθε σοβαρότητα και ζωντάνια μέσα του, τότε έχει ήδη ωριμάσει σαν αληθινό Παιδί του Θεού. Και τότε οι υποσχέσεις που αφορούν τη Θεία Πατρότητα θα αρχίσουν να εκπληρώνονται πλήρως και να τον μετατρέπουν σε άνθρωπο θαυμαστό στο Λόγο και στην Πράξη. Με τον τρόπο αυτό θα δικαιωθείτε όταν θα εμφανίζεστε σαν διδάσκαλοι απέναντι στους μαθητές σας.

Εκείνοι όμως οι μαθητές στους οποίους δεν θα εκπληρω­θούν οι υποσχέσεις, ας αντιληφθούν το σφάλμα μέσα τους, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα εντελώς την καρδιά τους στους φτωχούς αδελφούς τους.

Το πραγματικό Ουράνιο στοιχείο μέσα στις ανθρώπινες καρδιές, είναι η Αγάπη προς τον Θεό και η εθελοντική εφαρ­μογή της Θέλησής Του. Εδώ κατοικεί μέσα στην ανθρώπινη καρδιά το Θείο Πνεύμα. Η Αγάπη προς τον Πλησίον είναι η είσοδος αυτής της Κατοικίας. Αυτή η είσοδος πρέπει να εί­ναι εντελώς ανοικτή, για να μπορεί να εισέλθει η Πληρότητα της Θείας Ζωής. Η Ταπείνωση, η Πραότητα και η Υπομονή είναι τα τρία ανοικτά παράθυρα από τα οποία φωτίζεται λαμπρά η κατοικία του Θεού μέσα στην ανθρώπινη καρδιά και ζεσταίνεται με κάθε Πληρότητα Ουράνιας Ζωής.

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την ελεύθερη, ανοικτή και χα­ρούμενη Αγάπη προς τον Πλησίον. Η ύψιστη αυταπάρνηση είναι η αποκάλυψη των Υποσχέσεων του Θεού.

Έχετε λοιπόν τώρα την απάντηση στο πιο σημαντικό ερώ­τημα της ζωής. Σκεφθείτε την και πράξετε ανάλογα. Τότε μόνο θα δικαιωθείτε απέναντι στον εαυτό σας, στους αδελ­φούς σας και στο Θεό! Γιατί αυτά που κάνει τώρα ο Κύριος ο ίδιος, θα πρέπει να τα κάνουν και οι άνθρωποι, για να μπο­ρούν να είναι όμοιοι Του και επομένως Παιδιά Του.

2017-11-19T13:48:37+00:00