Loading...

43. Ποιο είναι το σωστό μέτρο αγάπης για τον Θεό, για τον πλησίον και για τον εαυτό μας;

Όταν η αγάπη για τον εαυτό μας έχει το σωστό μέτρο, σκοπεύοντας στη διατήρηση της ζωής και της υγείας μας, ο Θεός δεν την απορρίπτει σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, η εντολή του δεν είναι «ν’ αγαπάς και τον πλησίον σου πάνω απ’ όλα όπως τον Θεό», αλλά μόνο «όπως τον εαυτό σου».

Όπως κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα, ο άνθρωπος πρέπει επίσης να μεριμνά για τη ζωή του και τη διατήρησή της, στο μέτρο του δικαίου και μέσα στην τάξη του Θεού. Αυτό υπάρχει σε κάθε πλάσμα με τη μορφή του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης και του είναι δοσμένο από τον Θεό διαφορετικά, κάθε τι που υπάρχει θα διαλυόταν. Χωρίς αυτό το ορμέμφυτο, όλα τα αναρίθμητα «σημεία συγκέντρωσης της ζωής» που ο Θεός δημιούργησε στα διάφορα όντα θα χάνονταν, μέχρι που τελικά η Δημιουργία θα διαλυόταν ξανά στους πρωταρχικούς της σπινθήρες ζωής.

Γι’ αυτό, λέγεται ότι: «Αφού η αγάπη κάθε ανθρώπου για τον εαυτό του ισοδυναμεί με την ίδια του τη ζωή, η φυσική αγάπη για τον εαυτό στο σωστό μέτρο είναι αυτονόητη. Γατί το να μην έχει κανείς καθόλου αγάπη για τον εαυτό του θα σήμαινε να μην έχει ζωή»

Το σημαντικό είναι απλώς να διακρίνει κανείς τη σωστή αγάπη για τον εαυτό από τη λανθασμένη.<«Η αγάπη για τον εαυτό είναι ορθή, όταν δεν έχει μεγαλύτερη επιθυμία για τα υλικά πράγματα απ’ ό, τι της επιτρέπει το μέτρο της θείας τάξης, το οποίο δηλώνεται επαρκώςστην έβδομη, στην ένατη και τη δέκατη εντολή του Μωϋσή. Αν η αγάπη για τον εαυτό ζητάει περισσότερα, τότε υπερβαίνει τα όρια που θέτει η θεία τάξη και είναι αμαρτία».

Στο «ΜΕΙ» Ο Χριστός εξηγεί σε ένα μαθητή του:

«Θα σου δώσω ένα μέτρο, για να ξέρεις κι εσύ και ο καθένας πώς πρέπει να είναι η αγάπη για τον εαυτό, πώς για τον πλησίον και πώς για τον Θεό.

Πάρε τον αριθμό 666, που χαρακτηρίζει σε καλές και κακές αναλογίες είτε έναν τελειοποιημένο άνθρωπο είτε έναν τέλειο διάβολο. Χώρισε την αγάπη μέσα στον άνθρωπο σε 666 ίσα μέρη. Δώσε απ’ αυτά τα 600 στον Θεό, τα 60 στον πλησίον και τα 6 σε σένα, και θα έχεις την αναλογία του τέλειου ανθρώπου! Αν όμως θέλεις να είσαι ένας τέλειος διάβολος, τότε δώσε 6 στον Θεό, 60 στον πλησίον και σε σένα τον ίδιο τα 600!»

Το πολύ διάβασμα και η μελέτη από κάποιους υποτιθέμενους σοφούς δείχνει επίσης την έλλειψη του σωστού μέτρου και είναι ουσιαστικά ένα κρυμμένο είδος αγάπης για τον εαυτό. Ο Χριστός λέει:

«Αν κάποιος γνωρίζει λίγα από τη διδασκαλία Μου, αλλά τα εφαρ­μόζει αμέσως, αυτός θα έχει απ’ αυτό μεγαλύτερη και πιο ζωντανή ω­φέλεια απ’ ό,τι εκείνος που ναι μεν μιλάει με το μεγαλύτερο σεβασμό για Μένα και τη διδασκαλία Μου, όμως ποτέ δεν παίρνει την απόφα­ση να δράσει σύμφωνα μ’ αυτήν. Ο πρώτος, ενεργώντας σύμφωνα με τα λίγα που άκουσε, τα ενεργοποιεί μέσα στην ψυχή του. Έτσι, ο μικρός σπόρος σύντομα θα φέρει μια μεγάλη συγκομιδή ζωντανού πνεύματος, που καμία κακή δύναμη δεν θα μπορέσει πια να καταστρέψει. Αντίθετα ο δεύτερος, που επαινεί τη διδασκαλία Μου, θα συγκεντρώ­σει από την πνευματική του πείνα και όλες τις άλλες διδασκαλίες, παρ’ όλ’ αυτά όμως θα πεθάνει από πνευματική πείνα. Άραγε, η ψυχή του θα Με αναγνωρίσει αργότερα στον άλλο κόσμο, αν δεν έχει κάνει δικό της το αληθινό πνεύμα των λόγων Μου στην πληρότητά του μέσω της δράσης της εδώ στη γη; »

2017-05-15T19:13:14+00:00